ERASMUS +

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας σας προσκαλεί σε Επιμορφωτική Διημερίδα την Πέμπτη και Παρασκευή 8 και 9 Ιουνίου 2023 με θέμα την ολιστική προσέγγιση της βιώσιμης ανάπτυξης στην εκπαίδευση στο πλαίσιο υλοποίησης του Διαπιστευμένου Σχεδίου Κινητικότητας της ΠΔΕ Δυτικής Μακεδονίας (2021-1-EL01-ΚΑ121-SCH-000020310). Η γλώσσα εργασίας της διημερίδας είναι η ελληνική.

Περισσότερες πληροφορίες για τη διημερίδα μπορείτε να βρείτε στην αφίσα και το πρόγραμμα που επισυνάπτονται.

Για τη συμμετοχή σας, παρακαλείστε να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα συμμετοχής:

ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Πρόγραμμα Erasmus+ για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (2021-1-FR01-KA220-VET-000024874) με τίτλο “Cooperation project on innovation on Augmented Reality (AR) in public works (CPIARPW)” (Πρόγραμμα Συνεργασίας για καινοτομία στην Επαυξημένη Πραγματικότητα στα δημόσια έργα) και διάρκεια προγράμματος από 01 Νοεμβρίου 2021 έως 01 Αυγούστου 2023
Στο συνημμένο ενημερωτικό φυλλάδιο μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για την πορεία του έργου. 
Η επίσημη ιστοσελίδα του έργου είναι https://pipesscannar.com/ 
Συνημμένα:
Download this file (GR ARinpublicworks Brochure 2.pdf)GR ARinpublicworks Brochure 2.pdf[ ]2903 kB
Erasmus+

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας απευθύνει σε εκπαιδευτικούς λυκείων της Δυτικής Μακεδονίας πρόσκληση συμμετοχής στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus "Discover Undiscovered" με κωδικό 2022-1-PL01-KA210-SCH-000084432 και διάρκεια από 1/12/2022 έως 01/12/2024.

Το πρόγραμμα έχει τους παρακάτω στόχους:

 • δημιουργία διεθνών επαφών
 • ενίσχυση των βασικών ικανοτήτων των μαθητών και των εκπαιδευτικών
 • αύξηση του επιπέδου των γλωσσικών ικανοτήτων των συμμετεχόντων
 • δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου επαφών και καθιέρωση διεθνούς συνεργασίας
 • βελτίωση των γνώσεων της ιστορίας, της παράδοσης και του πολιτισμού των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα

 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στα συνημμένα.


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 30.04.2023 στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://forms.gle/UqwcikD7vTjRGqR56

etwinning

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, διά της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης & Νεολαίας σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, κατόπιν θετικής γνωμοδότησης του Ι.Ε.Π. (Πράξη 19/23-03-2023)προκηρύσσει τον 1ο Εθνικό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων 2023 με σκοπό τη συγκρότηση Εθνικής Αποστολής που θα συμμετάσχει στον «8ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων», ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Γκντάνσκ (Gdańsk) της Πολωνίας από 5 έως 10 Σεπτεμβρίου 2023.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ERASMUS+

Την Παρασκευή 24.03.2023 η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης (Π.Δ.Ε.) Δυτικής Μακεδονίας  πραγματοποίησε εκδήλωση ενημέρωσης με θέμα: "DigitALL:  προσαρμόζοντας το εκπαιδευτικό υλικό της ψηφιακής διδασκαλίας στις ανάγκες των μαθητών" στο Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕ.ΠΕ.Α.) Καστοριάς. Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση.

eresmus 2021-27

Το ΙΚΥ ως Εθνική Μονάδα του Προγράμματος Erasmus+ για τους τομείς της Εκπαίδευσης και Κατάρτισης διοργανώνει διεθνική δραστηριότητα συνεργασίας (TCA) με τίτλο “Small Scale Projects on Inclusion and Diversity for Newcomers”, στις 20-23 Ιουνίου 2023 στα Ιωάννινα.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας σας προσκαλεί σε εκδήλωση ενημέρωσης με θέμα:


"DigitALL: προσαρμόζοντας το εκπαιδευτικό υλικό της ψηφιακής διδασκαλίας στις ανάγκες των μαθητών"
Παρασκευή 24.03.2023 και ώρα 11:30 στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς (Περιβαλλοντικό Πάρκο Δήμου Καστοριάς

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση και διαδικτυακά στον παρακάτω σύνδεσμο:


https://zoom.us/j/96284071043https://zoom.us/j/96284071043

 

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε τα συνημμένα.

Συνημμένα:
Download this file (DigitALL Agenda.pdf)DigitALL Agenda.pdf[ ]629 kB
Download this file (DigitALL Invitation.pdf)DigitALL Invitation.pdf[ ]396 kB
Download this file (DigitALL poster.pdf)DigitALL poster.pdf[ ]323 kB
eresmus 2021-27

13 Μαρτίου 2023:  17.00 - 18:00 - Εκδήλωση καλωσορίσματος του μαζικού, ανοικτού διαδικτυακού μαθήματος (MOOC rerun) «eTwinning & Εργαστήρια Δεξιοτήτων: Συνεργατικές Δράσεις για την Καλλιέργεια Γνώσεων, Δεξιοτήτων και Ικανοτήτων». Η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά στο : https://www.youtube.com/watch?v=jShSag4-qho 

Πρόγραμμα: https://www.etwinning.gr/actions/skillslabs/1218-mooc-rerun-etwinning

 

Με εκτίμηση,

 Εθνικός Οργανισμός Υποστήριξης της δράσης eTwinning

Υποκατηγορίες

digitAll

Η πανδημία Covid-19 έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον τομέα της εκπαίδευσης. Σύμφωνα με το School Education Gateway «Έρευνα για την ηλεκτρονική και εξ αποστάσεως εκπαίδευση» η διαδικτυακή διδασκαλία αποτέλεσε πρακτική διδασκαλίας για πάνω από το 66% των εκπαιδευτικών και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι αυτή η κατάσταση θα προκαλέσει αλλαγές στην εκπαίδευση στο μέλλον. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποίησε μια προκαταρκτική έρευνα μεταξύ δασκάλων, γονέων και ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού στην Ελλάδα, δείχνοντας ότι η πλειοψηφία των γονέων απέδωσε την ανάγκη για πρόσθετη υποστήριξη στην έλλειψη σαφών οδηγιών, στις χαμηλές ψηφιακές δεξιότητες και στην ανάγκη για κοινωνικές επαφές. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς έδωσαν έμφαση στην αυτονομία που προωθείται μέσω της διαδικτυακής μάθησης.

Πολλοί εκπαιδευτικοί και σχολεία προσπαθούν να προσφέρουν λύσεις συμπερίληψης όλων των μαθητών τους, αλλά το ψηφιακό περιεχόμενο και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση απαιτούν νέες προσαρμογές και δεξιότητες. Συνεπώς, οι εκπαιδευτικοί θα χρειαστούν υποστήριξη τόσο για την απόκτηση των απαραίτητων ψηφιακών δεξιοτήτων για την εφαρμογή ποιοτικής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης όσο και για τη δημιουργία και οργάνωση αυτών των ψηφιακών μαθημάτων και περιεχομένου με τον πιο συμπεριληπτικό δυνατό τρόπο. Στόχος αυτού του έργου είναι να παρέχει καθοδήγηση και κατάρτιση στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας έως της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην προσαρμογή του ψηφιακού περιεχομένου στους μαθητές τους με συγκεκριμένες μαθησιακές ανάγκες.

Οι πόροι του έργου θα επικεντρωθούν στην παιδαγωγική της συμπερίληψης και την προσαρμογή του περιεχομένου του διαδικτυακού εκπαιδευτικού υλικού. Αρκετά έργα προσφέρουν πολύτιμους καταλόγους εργαλείων ή προωθούν ευκαιρίες δικτύωσης για όσους δραστηριοποιούνται στον τομέα εκπαίδευσης πρόθυμα να μοιραστούν τους πόρους και τις καλές πρακτικές τους για τη διαδικτυακή εκπαίδευση.

 

Τα προϊόντα του έργου είναι τα παρακάτω:

 • Οδηγός για τις ανάγκες ψηφιακής προσαρμογής (Guide)
 • 50 Φύλλα πρακτικής προσαρμογής (Practical Adaptation Sheets)
 • Eργαλειοθήκη (toolbox)
 • 50 Εκπαιδευτικά βίντεο (tutorials)
 • 10 Λίστες ελέγχου προσαρμογής (Adaptation Checklists)
 • 50 φύλλα εργασίας (Worksheets)

climateHope4sch

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχει ως εταίρος στο πρόγραμμα Erasmus+ “Climate Change in classroom and beyond” (από 01/09/2020 έως τις 31/08/2023).  Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης φορείς της Τουρκίας, Βουλγαρίας και Ιταλίας και συντονίστρια χώρα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο.

Με αφετηρία τη διαπίστωση ότι η κλιματική αλλαγή έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την οικονομία και την ανθρώπινη υγεία, καθώς και συμπεράσματα ερευνών σχετικά με τη θετική επίδραση της εκπαίδευσης πάνω στην καλλιέργεια θετικών συμπεριφορών των μαθητών σε περιβαλλοντικά θέματα, το πρόγραμμα “Culture Change in classroom and beyond” στοχεύει να:

 • καλλιεργήσει θετικές συμπεριφορές και να ωθήσει τους μαθητές να αναλάβουν ενεργή στάση στην προστασία του περιβάλλοντος
 • βοηθήσει τους μαθητές να συνειδητοποιήσουν τις διαφορές που υφίστανται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήματα
 • καλλιεργήσει στους μαθητές δεξιότητες ζωής που θα τους επιτρέψουν να συμμετάσχουν αποτελεσματικά στο πρόγραμμα
 • βελτιώσει τις ψηφιακές δεξιότητες των μαθητών και τις γλωσσικές τους ικανότητες στη χρήση ξένων γλωσσών

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις:

 • υλοποίηση προγράμματος etwinning με το ίδιο θέμα
 • έρευνα των γνώσεων των μαθητών πάνω στην κλιματική αλλαγή
 • δημιουργία προωθητικού υλικού (ενημερωτικό φυλλάδιο)
 • δράσεις διάχυσης του προγράμματος και των αποτελεσμάτων του στην τοπική κοινότητα
 • δημιουργία ECOTEAMS και ERASMUS+ CORNERS στο σχολείο

Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος  προβλέπεται η συμμετοχή 3 μαθητών/μαθητριών και των συνοδών τους σε LEARNING, TEACHING & TRAINING ACTIVITY (LTTA) στη Βουλγαρία, διάρκειας 7 ημερών. Στη δραστηριότητα θα συμμετέχουν ισάριθμες ομάδες από όλους τους εταίρους του προγράμματος.