Σύντομο βιογραφικό σημείωμα
Η Δέσποινα Παπαδοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πτολεμαΐδα. Είναι σύζυγος του καθηγητή Φυσικής Αγωγής και Διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας, Αντώνη Γάτα, και μητέρα ενός αγοριού.
Σπούδασε Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου εκπόνησε και το μεταπτυχιακό της στη Λογοτεχνία (βαθμός Άριστα). Είναι Διδάκτορας της Φιλοσοφίας του ΑΠΘ (με βαθμό άριστα παμψηφεί). Το δεύτερο μεταπτυχιακό της έχει αντικείμενο τη Διοίκηση της Εκπαίδευσης. Γνωρίζει τρεις ξένες γλώσσες: Αγγλικά και Ιταλικά (σε άριστο επίπεδο) και Γαλλικά (σε επίπεδο Β2). Έχει πιστοποίηση Β επιπέδου στην Πληροφορική.
Εργάστηκε στην Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ και συνεργάστηκε στην εκπόνηση εκπαιδευτικού υλικού για το μάθημα της Λογοτεχνίας με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας.Είναι Επιμορφώτρια του ΙΕΠ στη Διαφοροποιημένη Διδασκαλία, στην Εισαγωγική Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών και στα Νέα Προγράμματα Σπουδών (Λογοτεχνία). Συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο RomaTre ως tutor accogliente στην πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου. Δίδαξε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Πρακτικές Ακαδημαϊκού Λόγου) και στην ΑΣΠΑΙΤΕ Κοζάνης (το μάθημα της Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης).
Εργάζεται στην εκπαίδευση από το 1993. Υπηρέτησε ως Διευθύντρια στο Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας και στο 2ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας. Υπηρέτησε ως Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου (Σχολική Σύμβουλος) φιλολόγων Κοζάνης και Γρεβενών στο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Δυτικής Μακεδονίας. Διετέλεσε Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης (και Αναπληρώτρια του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας). Διετέλεσε Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Κοζάνης. Είναι κριτής άρθρων/εισηγήσεων περιοδικών εκδόσεων και συνεδρίων. Συμμετέχει σε συνέδρια και αρθρογραφεί για θέματα φιλολογικά, παιδαγωγικά και διοίκησης της εκπαίδευσης. Από τις εκδόσεις Αρμός-Ψηφίδα κυκλοφορεί το βιβλίο της Πολλαπλότητα Ενιαία και από τις εκδόσεις Ιδαλγός το βιβλίο της Σε κοινότητα με τον «ομότεχνο-άλλο».