Δελτίο τύπου: Εταιρική συνάντηση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «DigitALL»

Κατηγορία : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Δημοσιεύθηκε : 2022-06-28Την Τετάρτη και Πέμπτη 8 και 9 Ιουνίου 2022 πραγματοποιήθηκε η τρίτη (υβριδική) εταιρική συνάντηση (TPM) στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ (κωδικός προγράμματος: 2020-1-BE01-KA226-SCH-082731) με τίτλο DigitALL” στη Μονς στη Γαλλία. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας. συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς από την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και δυο από το Βέλγιο, ο ένας από τους οποίους είναι και ο συντονιστής του προγράμματος. Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι να παρέχει καθοδήγηση και υποστήριξη στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την προσαρμογή ψηφιακού υλικού στις ανάγκες των μαθητών με ειδικές ανάγκες στο πλαίσιο της συμπεριληπτικής παιδαγωγικής προσέγγισης.

{lightgallery type=local path=images/lightgallery/DigitAll_3 width=50}Δείτε στιγμιότυπα της συνάντησης{/lightgallery}

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε τo συνημμένo.

Δελτίο Τύπου: Πέμπτη εταιρική συνάντηση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «SpeakER»

Κατηγορία : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Δημοσιεύθηκε : 2022-06-28Την Τρίτη και Τετάρτη 21 και 22 Ιουνίου 2022 πραγματοποιήθηκε η πέμπτη (υβριδική) εταιρική συνάντηση στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ (κωδικός προγράμματος: 2020-1-FR01-KA201-080646) με τίτλο SpeakER” στο Βελιγράδι της Σερβίας. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας συνεργάζεται με πέντε εκπαιδευτικούς οργανισμούς από τη Σερβία, το Βέλγιο, τη Ρουμανία, την Ισπανία και τη Γαλλία, που είναι και η συντονίστρια χώρα.  Η διάρκεια του προγράμματος είναι 2 έτη (Οκτώβριος 2020-Σεπτέμβριος 2022). Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση της πολυγλωσσίας και πολυμορφίας μέσα από την καινοτόμο και δημιουργική προσέγγιση της μεθοδολογίας Escape Room (ER) στα γλωσσικά μαθήματα στο επίπεδο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

{lightgallery type=local path=images/lightgallery/SpeakER_5 width=50}Δείτε στιγμιότυπα της συνάντησης{/lightgallery}

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε τα συνημμένα.

Εκδήλωση παρουσίασης δράσεων των Πόλων Εκπαιδευτικής Καινοτομίας, Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Π.Ε.Κ. - Τ.Π.Ε.) της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης (Π.Δ.Ε.) Δυτικής Μακεδονίας

Κατηγορία : Ημερίδες - Εκδηλώσεις
Δημοσιεύθηκε : 2022-06-27Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποίησε την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022, στην Πτολεμαΐδα, εκδήλωση παρουσίασης των δράσεων των Πόλων Εκπαιδευτικής Καινοτομίας, Τεχνολογίας και Πληροφορικής (Π.Ε.Κ. – Τ.Π.Ε.) της Π.Δ.Ε. Δυτικής Μακεδονίας.

{lightgallery type=local path=images/lightgallery/ekdilosi_pektpe width=50}Δείτε στιγμιότυπα της συνάντησης{/lightgallery}

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε το συνημμένο.

Δελτίο τύπου: Εφαρμογή Επαυξημένης Πραγματικότητας HistorAR 4th grd για το σχολικό βιβλίο Ιστορίας της Δ΄ Δημοτικού

Κατηγορία : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Δημοσιεύθηκε : 2022-06-20Με χαρά σάς ανακοινώνουμε ότι ολοκληρώθηκε και είναι διαθέσιμη η εφαρμογή HistorAR 4th grd που αναπτύχθηκε εξ ολοκλήρου από τα μέλη των Πόλων Εκπαιδευτικής Καινοτομίας, Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Π.Ε.Κ.-Τ.Π.Ε.)  Δυτικής Μακεδονίας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε το συνημμένο.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Απολογισμός δράσεων Πόλου Εκπαιδευτικής Καινοτομίας ΤΠΕ Καστοριάς»

Κατηγορία : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Δημοσιεύθηκε : 2022-06-02Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε το συνημμένο.

Δελτίο Τύπου για την τελετή βράβευσης των νικητών του Διαγωνισμού “Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση”

Κατηγορία : Europe in my region
Δημοσιεύθηκε : 2022-05-05Με μεγάλη συμμετοχή έληξε η Φάση Α’ του Μαθητικού Διαγωνισμού “Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση”, η οποία αφορούσε στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στον Διαγωνισμό.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία συμμετοχής έχουν ως εξής:

  • ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ: 24
  • ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΟΜΑΔΩΝ: 43
  • ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: 28
  • ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ: 173

Αναλυτικά τα στοιχεία συμμετοχών τής Φάσης Α’ φαίνονται στο σχετικό ενημερωτικό γράφημα.

Η παρουσίαση των έργων όλων των μαθητών που θα συμμετάσχουν και η τελετή βράβευσης των νικητών τού Διαγωνισμού θα γίνει στις 15 Μαΐου 2022, στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Λευκόβρυσης «Βασίλης Φλέγκας». Σε όλους τους συμμετέχοντες μαθητές, στους καθηγητές και στα σχολεία τους θα απονεμηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής, ενώ στους νικητές σε κάθε κατηγορία (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια), στους καθηγητές και στα σχολεία τους θα απονεμηθούν μετάλλια και έπαινοι, αλλά και έπαθλα (κιτ ρομποτικής, smart watches κλπ, ανάλογα με τη βαθμίδα εκπαίδευσης).

Η εκδήλωση θα ανοίξει για το κοινό στις 12:00.

Επιπλέον και στο πλαίσιο της εκστρατείας «Η Ευρώπη στην περιοχή μου», η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής (DG-REGIO) τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα διοργανώσει ένα road show, όπου ένα ειδικά διαμορφωμένο κινητό περίπτερο θα τοποθετηθεί σε κεντρικά σημεία στις 4 πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας. Στο περίπτερο αυτό, μικροί και μεγάλοι θα μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με την Τεχνητή Νοημοσύνη και τον ψηφιακό κόσμο.

Ο προγραμματισμός των επισκέψεων σε κάθε πόλη έχει ως εξής:

  • 15/5 Κοζάνη, Αθλητικό Κέντρο Λευκόβρυσης «Βασίλης Φλέγκας», ώρες 12:00 – 18:00
  • 16/5 Γρεβενά, Κεντρική Πλατεία Αιμιλιανού, ώρες 14:00 -20:00
  • 17/5 Καστοριά, Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας, ώρες 14:00 -20:00
  • 18/5 Φλώρινα, Νέο Δημοτικό Πάρκο Φλώρινας, ώρες 14:00 -20:00

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε τα συνημμένα.

Δελτίο Τύπου: Υποδοχή εκπροσώπων εκπαιδευτικών φορέων της Πολωνίας στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+

Κατηγορία : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Δημοσιεύθηκε : 2022-04-14Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας υποδέχτηκε εκπροσώπους από φορείς της επαρχίας Podlaskie στην Πολωνία για το διάστημα από τις 4 έως τις 8 Απριλίου 2022. Η επίσκεψή των εκπροσώπων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εγκεκριμένου Διαπιστευμένου Σχεδίου κινητικότητας Erasmus+ του οργανισμού Perfect Project από την Εθνική Μονάδα Συντονισμού προγραμμάτων Erasmus+ στην Πολωνία. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η γνωριμία των επισκεπτών με την περιοχή μας και τα πολιτιστικά και ιστορικά χαρακτηριστικά της. Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να προγραμματίσουμε με αποτελεσματικό τρόπο τις επισκέψεις των ομάδων μαθητών και καθηγητών που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα, με σκοπό να γνωρίσουν οι επισκέπτες το εκπαιδευτικό μας σύστημα, να πραγματοποιήσουν επισκέψεις σε σχολικές μονάδες και να γνωρίσουν τον πολιτιστικό και φυσικό πλούτο της περιοχής μας.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε το συνημμένο.

Παράταση έως 8 Μαΐου για τον Μαθητικό & Φοιτητικό Διαγωνισμό Προγραμματισμού «Κοζάνη 2030: Κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη πόλη»

Κατηγορία : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Δημοσιεύθηκε : 2022-04-13Παρατείνεται έως 8 Μαΐου η υποβολή συμμετοχών στον Μαθητικό & Φοιτητικό Διαγωνισμό με θέμα «Κοζάνη 2030: Κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη πόλη», που διοργανώνουν ο Δήμος Κοζάνης, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Η υποβολή των συμμετοχών/παραδοτέων μπορεί πλέον να γίνεται έως 8/5/2022 στην ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής http://bit.ly/smartkozani

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε τα συνημμένα.

Σεμινάριο: “Τεχνητή Νοημοσύνη στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση – ΓΕ.Λ και ΕΠΑ.Λ.”

Κατηγορία : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Δημοσιεύθηκε : 2022-03-21Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνουν σεμινάριο το οποίο αποσκοπεί να παρουσιάσει έναν ολοκληρωμένο κύκλο μαθημάτων μέσω του οποίου οι εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ.) θα ενισχυθούν, ώστε να διαχειρίζονται επιτυχέστερα, σε εκπαιδευτικό και μαθησιακό επίπεδο, τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία στη σχολική τάξη με έμφαση στην αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Εκπαίδευση (Artificial Intelligence in Education). Οι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων που διδάσκουν σε Λύκεια (ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ.) κατά το σχολικό έτος 2021-22 αποτελούν την ομάδα στόχο.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε το συνημμένο.

Δελτίο Τύπου της ΠΔΕ Δυτικής Μακεδονίας σχετικά με τις δεντροφυτεύσεις

Κατηγορία : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Δημοσιεύθηκε : 2022-03-17Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ) - Παράρτημα Πτολεμαΐδας, στο πλαίσιο του μετριασμού και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή (κρίση), διοργανώνουν δράσεις δεντροφύτευσης στον αύλειο χώρο 20 σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των πέντε μεγαλύτερων πόλεων (Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα)  της Περιφέρειάς μας.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε το συνημμένο.

Σεμινάριο "Τεχνητή Νοημοσύνη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση"

Κατηγορία : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Δημοσιεύθηκε : 2022-03-09Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνουν σεμινάριο το οποίο αποσκοπεί να παρουσιάσει έναν ολοκληρωμένο κύκλο μαθημάτων μέσω του οποίου οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα ενισχυθούν, ώστε να διαχειρίζονται επιτυχέστερα, σε εκπαιδευτικό και μαθησιακό επίπεδο, τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία στη σχολική τάξη με έμφαση στην αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Εκπαίδευση (Artificial Intelligence in Education). Οι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων που διδάσκουν σε Δημοτικά Σχολεία κατά το σχολικό έτος 2021-22 αποτελούν την ομάδα στόχο.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε το συνημμένο.

Επιμορφωτικές δράσεις για τις/τους νηπιαγωγούς της Α' ενότητας ΠΕΚΕΣ Δυτικής Μακεδονίας

Κατηγορία : Ημερίδες - Εκδηλώσεις
Δημοσιεύθηκε : 2022-03-03Στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, υλοποιήθηκε σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του ΠΔΜ.

Τα επιμορφωτικά σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της ΠΔΕ Δυτικής Μακεδονίας διαδικτυακά από τις 7/2/2022 έως τις 24/2/2022

Δελτίο τύπου της Π.Δ.Ε. Δυτικής Μακεδονίας

Κατηγορία : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Δημοσιεύθηκε : 2022-02-22Δυο χρόνια μετά την αρχική χαρτογράφηση των αναγκών των σχολικών μονάδων και δομών της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας και με συνεχή δουλειά μαζί με άξιους συνεργάτες, παρακολούθηση και προσπάθειες για τη συντομότερη δυνατή ωρίμανση της Πράξης: «Αναβάθμιση Εκπαιδευτικού εξοπλισμού σε Σχολικές Μονάδες και Εξοπλισμού σε Δομές Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», με συνολικό προϋπολογισμό 3.100.000 € .

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε τα συνημμένα.

Πρόσκληση συμμετοχής σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα με θέμα "Hope4schools"

Κατηγορία : Hope 4 schools
Δημοσιεύθηκε : 2022-02-11Στο πλαίσιο υλοποίησης Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΚΑ2 με τίτλο "HOPE4schools – Health, openness and prosperity education for schools ”, στο οποίο η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχει ως εταίρος, καλούνται οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να λάβουν μέρος στην υλοποίησή του να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα συμμετοχής μέχρι την Τρίτη 15/02/2022 στη διεύθυνση:

https://forms.gle/xwaQbNcf3Qp2jJvT6

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ - Πόλος Εκπαιδευτικής Καινοτομίας ΤΠΕ Γρεβενών

Κατηγορία : Dig4Future
Δημοσιεύθηκε : 2022-02-03 Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, αξιοποιώντας τον Πόλο Εκπαιδευτικής Καινοτομίας ΤΠΕ Γρεβενών, θα υλοποιήσει το πρόγραμμα Erasmus+ DIG4Future- “Digital competencies, Inclusion and Growth for Future generations” για μαθητές που φοιτούν στα Γυμνάσια της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε το συνημμένο.

Kick-off meeting στο πλαίσιο του Erasmus+ με τίτλο “Cooperation project on innovation on Augmented Reality (AR) in public works ”

Κατηγορία : ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Δημοσιεύθηκε : 2022-02-01Τη Δευτέρα και Τρίτη 24 και 25 Ιανουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η πρώτη εταιρική συνάντηση (kick-off meeting) στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ (κωδικός προγράμματος: 2021-1-FR01-KA220-VET-000024874) με τίτλο “Cooperation project on innovation on Augmented Reality (AR) in public works (CPIARPW)” (Πρόγραμμα Συνεργασίας για καινοτομία στην Επαυξημένη Πραγματικότητα στα δημόσια έργα).

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας συνεργάζεται με πέντε οργανισμούς επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης από την Ιταλία, την Τουρκία και τη Γαλλία, που είναι και η συντονίστρια χώρα.  Η διάρκεια του προγράμματος είναι 22 μήνες (από 01 Νοεμβρίου 2021 έως 01 Αυγούστου 2023).

Δελτίο τύπου: «Ενημερωτική συνάντηση με θέμα “Υποβολή προγραμμάτων Erasmus+ 2022”»

Κατηγορία : ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Δημοσιεύθηκε : 2022-01-30Την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022 η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποίησε διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση με θέμα «Υποβολή προγραμμάτων Erasmus+ 2022». Στην τηλεσυνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από σχολικές μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας και από υποστηρικτικές δομές εκπαίδευσης. Το θέμα της ενημέρωσης παρουσίασε η υπεύθυνη προώθησης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Π.Δ.Ε. Δυτικής Μακεδονίας, κα Ευαγγελία Τριανταφύλλου.

 

2ο Πανελλήνιο Διαδικτυακό Μαθητικό Μαθηματικό Φεστιβάλ

Κατηγορία : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Δημοσιεύθηκε : 2022-01-28Το Φεστιβάλ υλοποιείται από το Ελληνικό Κέντρο Επιστημών και Τεχνών (Ε.Κ.Ε.ΤΕ) σε συνεργασία με την ομάδα υποστήριξης του e-class του Υπουργείου Παιδείας και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης: Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε τα συνημμένα.

Πρόσκληση: Υποβολή προγραμμάτων Erasmus+ 2022

Κατηγορία : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Δημοσιεύθηκε : 2022-01-27Η ΠΔΕ Δυτικής Μακεδονίας σας προσκαλεί σε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Υποβολή προγραμμάτων Erasmus+ 2022» την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022 στις 13:00.

Για τη σύνδεσή σας χρησιμοποιήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:
https://zoom.us/j/91425290693

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε το συνημμένο.