Κύριε Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κύριε εκπρόσωπε του ΕΕΛΛΑΚ, αγαπητές/αγαπητοί συνάδελφοι, κατ΄ αρχάς θέλω να μεταφέρω τον χαιρετισμό και τις ευχές της Υφυπουργού Παιδείας κας Σοφίας Ζαχαράκη για επιτυχία στο Συνέδριο.

Θα ήταν μαζί μας σήμερα, αλλά ένα έκτακτο γεγονός που της έτυχε την κράτησε μακριά μας.

Αγαπητές/αγαπητοί σύνεδροι

Ως Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, με μεγάλη χαρά αποδεχτήκαμε την πρόταση συνδιοργάνωσης του Συνεδρίου FOSSCOMM 2020, τόσο γιατί είχε επιλεγεί από τον ΕΕΛΛΑΚ η Περιφέρειά μας για τη δια ζώσης διοργάνωσή του, όσο και γιατί πρόθεση και επιθυμία μας είναι η επέκταση της χρήσης του Ελεύθερου Λογισμικού και του Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα στις σχολικές μονάδες και δομές της Περιφέρειάς μας.

Επιτρέψτε μου μια μικρή αναφορά σε δράσεις και δραστηριότητες της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας που σχετίζονται με την αξιοποίηση του Ελεύθερου Λογισμικού και τον ΕΕΛΛΑΚ.

  • Διοργανώσαμε Φεστιβάλ ψηφιακής δημιουργίας των μαθητών/τριών της Περιφέρειάς μας με ξεχωριστή θεματική Ελεύθερου Λογισμικού και Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα.
  • Δημιουργήσαμε τους Πόλους Εκπαιδευτικής Καινοτομίας, Τεχνολογίας, Πληροφορίας και Επικοινωνιών σε 5 πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα) με την έγκριση και τη συμπαράσταση της Υφυπουργού Παιδείας, της κας Σοφίας Ζαχαράκη. Η δράση αυτή αγκαλιάστηκε και από τον ΕΕΛΛΑΚ, που στο πλαίσιο της συνεργασίας μας δάνεισε εξοπλισμό και μας παραχώρησε 3D printerτον οποίο αξιοποιήσαμε για την παραγωγή εκατοντάδων προστατευτικών ασπίδων προσώπου, που διατέθηκαν στο προσωπικό νοσοκομείων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην πρώτη φάση της πανδημίας.
  • Παράλληλα, την ίδια περίοδο διοργανώσαμε διαδικτυακούς μαθητικούς διαγωνισμούς σε συνεργασία με 7 Δήμους (Αμυνταίου, Άργους Ορεστικού, Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Φλώρινας) της Περιφέρειάς μας, στο πλαίσιο κάλυψης των αναγκών για εξ αποστάσεως εκπαίδευση των μαθητών/τριών μας στην πληροφορική και για δημιουργική απασχόληση στο σπίτι, αξιοποιώντας Ελεύθερο Λογισμικό και Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα.
  • Επίσης, διοργανώσαμε δεκάδες επιμορφωτικές ημερίδες και workshops για εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες της Περιφέρειάς μας, προβάλλοντας τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα της χρήσης του Ελεύθερου Λογισμικού και Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα και αναδεικνύοντας την αξία των Πόλων Εκπαιδευτικής Καινοτομίας, Τεχνολογίας, Πληροφορίας και Επικοινωνιών.
  • Επιπρόσθετα, διοργανώσαμε το 1ο Διαδικτυακό Θερινό Σχολείο Δυτικής Μακεδονίας για μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς με περισσότερες από 700 συμμετοχές από όλη την Ελλάδα και θεματολογία σχετική με το Ελεύθερο Λογισμικό και το Λογισμικό Ανοιχτού κώδικα.
  • Συνεργαστήκαμε με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας σε δράσεις που σχετίζονταν με την υποβολή προτάσεων στη Διαχειριστική Επιτροπή Δυτικής Μακεδονίας, δράσεις και προτάσεις που βασίζονται στην αξιοποίηση Ελεύθερου Λογισμικού και Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα.
  • Διοργανώσαμε διαδικτυακό σεμινάριο για τα ΚΠΕ της Περιφέρειας μας αρχικά, που όμως, φιλοξένησε και μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών από τα περισσότερα ΚΠΕ της χώρας με θέμα «Εργαλεία και τεχνικές σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης», το οποίο σε μεγάλο μέρος του αξιοποίησε Ελεύθερο Λογισμικό και Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα.
  • Κι ακόμη, ενθαρρύνουμε τα σχολεία μας για συμμετοχή στον πανελλήνιο διαγωνισμό του ΕΕΛ/ΛΑΚ, συμμετοχή που οδήγησε και σε πολλαπλές διακρίσεις τους.

Βεβαίως και σε αυτή τη β΄ φάση της πανδημίας, στο πλαίσιο των ποικίλων δράσεων (επιμορφωτικές ημερίδες, σεμινάρια κ.λπ.), που ξετυλίγει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας αξιοποιώντας τους Πόλους Εκπαιδευτικής Καινοτομίας ΤΠΕ της περιφέρειάς μας, το Ελεύθερο Λογισμικό και το Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα χρησιμοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο.

Τέλος, ήδη προετοιμάζουμε την υποβολή πρότασης στο Erasmus + με θέμα την αξιοποίηση του Ελεύθερου Λογισμικού και Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα στην εκπαίδευση.

Ολοκληρώνοντας, εύχομαι κάθε επιτυχία στο συνέδριό μας και σας προσκαλώ και προτείνω το FOSSCOMM 2021 να γίνει δια ζώσης στη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στην Καστοριά, μιας και η πανδημία μας στέρησε την ευκαιρία φέτος.