Εκτύπωση
Κατηγορία: ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
eresmus 2021-27

Μια διεθνής σύμπραξη οργανισμών η οποία αποτελείται από έξι οργανισμούς της Κοινωνίας των πολιτών από την Πολωνία, την Ισπανία, την Ελλάδα, την Αυστρία, την Ιταλία και τη Λετονία, συνεργάστηκε για περισσότερο από 2 χρόνια προκειμένου να αναπτύξει προτάσεις για πιο ελκυστική και συμπεριληπτική εκπαίδευση για όλες τις γενιές των ενήλικων μαθητών/μαθητριών.

Στο πλαίσιο του έργου “E4All : πιο ελκυστική και συμπεριληπτική εκπαίδευση για όλες τις γενιές” (Αριθμός έργου. 2020-1-PL01-KA204-082020) το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Erasmus Plus της Ευρωπαϊκής Ένωσης , η ομάδα διεξήγαγε έξι συναντήσεις για τις ανταλλαγές εμπειριών και καλών πρακτικών και δύο εκπαιδευτικές συναντήσεις.

Ο σκοπός της πρωτοβουλίας Ε4ALL ήταν να υποστηρίξει τους/τις ενήλικες εκπαιδευτές/εκπαιδεύτριες στο να σχεδιάσουν, να μεταφέρουν και να προωθήσουν πιο ελκυστική και συμπεριληπτική εκπαίδευση για όλες τις γενιές ενήλικων μαθητών.

Οι εταίροι του E4All έχουν όλοι εμπειρία στο να εργάζονται τόσο με τους/τις νέους/ες ενήλικες (18-35 χρονών) όσο και με τους/τις μεγαλύτερους/ες ενήλικες (60+). Επιπλέον, κάθε ένας από τους εταίρους εξειδικεύεται σε έναν από τους ακόλουθους τομείς οι οποίοι θεωρούνται μεγάλης σημασίας για τον μαθησιακό τομέα της δια βίου μάθησης:

1: Ευρωπαϊκές εκπαιδευτικές κινητικότητες - Erasmus+ ευκαιρίες για όλες τις γενιές. Δικαιώματα του πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διευκολύνουν την δια βίου μάθηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή ταυτότητα.

2: Διδασκαλία και εκμάθηση ξένης γλώσσας: μοντέλα ,προσεγγίσεις ,μέθοδοι. Πολιτιστική και Γλωσσική διαμεσολάβηση.

3: Οργάνωση και λειτουργία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, η οποία προωθεί έναν οικολογικό τρόπο ζωής στην καθημερινή ζωή.

4: Ψηφιακές δεξιότητες (συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης ψηφιακών μέσων και κριτικής σκέψης). Η μικτή μάθηση (Blended learning),η εκπαίδευση εξ αποστάσεως ,η ανεστραμμένη τάξη (flipped learning),: οι καλύτεροι τρόποι για την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ενηλίκων εκπαιδευτών/εκπαιδευτριών.

5: Μεθόδους βασισμένες στο παιχνίδι (game based learning) για την υποστήριξη της εκπαίδευσης ενηλίκων για όλες τις γενιές Εκπαίδευση και διασκέδαση Εκπαίδευση και συμπερίληψη.

6: Διαγενεακή μάθηση και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, σχεδιασμός εργαστηρίων και δραστηριοτήτων, οργάνωση και καθοδήγηση.

Η ομάδα του E4All έχει εργαστεί προς όφελος των διαχειριστών/διαχειριστριών, εργαζόμενων, συνεργατών και εθελοντών/εθελοντριών που δραστηριοποιούνται στο τομέα της δια βίου μάθησης, οργανισμών κοινωνικής πολιτικής: Ενώσεις, ιδρύματα, πανεπιστήμια τρίτης ηλικίας, λαϊκά πανεπιστήμια, κοινωνικές συνεργασίες, κοινωνικές επιχειρήσεις κλπ., συμπεριλαμβανομένων και μη επίσημων ομάδων.

Ως αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας AER-V, αναπτύχθηκε μια λίστα από Προτάσεις για μια πιο ελκυστική και συμπεριληπτική εκπαίδευση για όλες τις γενιές ενηλίκων, η οποία μοιράζεται με τους οργανισμούς της κοινωνίας των πολιτών και άλλους άμεσα ενδιαφερόμενους σχετικά με την Ευρωπαϊκή συνεργασία, την δια βίου μάθηση, την διαγενεακή μάθηση και το ευρύ κοινό.

Θεωρούμε ότι η αυξανόμενη γνώση της αξίας του σχεδιασμού, της προσφοράς και της προώθησης της διαγενεακής εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένης της μάθησης με τους άλλους και της μάθησης σχετικά με τους άλλους, είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για την εξασφάλιση και υποστήριξη της επέκτασης και την ανάπτυξης των δεξιοτήτων των εκπαιδευτών/εκπαιδευτριών και άλλου προσωπικού που υποστηρίζει τους/τις ενήλικους/ες μαθητές/μαθήτριες; προωθώντας το πρόγραμμα Erasmus+ μεταξύ όλων των πολιτών και των γενεών.

Ελπίζουμε οι προτάσεις μας να σας φανούν ενδιαφέρουσες και να τις εφαρμόσετε στις εκπαιδευτικές σας πρακτικές!

Εκ μέρους της Challedu ως μέλος της ομάδας έργου του E4All

Κωνσταντίνα Ιακώβου – διαχειρίστρια έργου

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Challedu - Πυθέου 81, Αθήνα - Ελλάδα